Doping, lögner och uppgjorda cykellopp

Att doping är ett stort problem inom cykelsporten är ingenting nytt. Sporten har dragits med dåligt rykte under många år på grund av de upprepade dopingskandalerna och inte ser vi något ljus i tunneln heller, Det fortsätter ju att ske om och om igen. Och som om dopingen inte vore nog spekuleras det dessutom i om det förekommer uppgjorda cykellopp. Att detta förhåller sig på det viset och att dessutom är ganska vanligt, det hävdar till exempel cykelproffset Danilo de Luca. De Luca livstidsavstängdes förra året efter att ha åkt fast för doping för tredje gången. I samband med avstängningen sa han sa han att det är omöjligt att vara en toppcyklist utan att dopa sig och att det därför vore bättre om doping var lagligt. Dessutom hävdade han alltså att uppgjorda cykellopp inte alls är speciellt ovanligt. Enligt honom förekommer de ofta att stjärncyklister från olika lag betalar varandra för att till exempel dra upp tempot eller hjälpa till i spurten.

Uppgjorda cykellopp förödande för sporten

Frågan är om sporten överlever fler anklagelser om uppgjorda cykellopp och doping. Var i ligger spänningen om alla stjärncyklister är dopade och dessutom ändå har bestämt i förväg vem som ska vinna etappen? Det är inte heller lätt att bena ut vad som är sant och inte. Det finns de som hävdar att uppemot 90 % av toppåkarna är dopade andra säger att uppgjorda cykellopp inte alls förekommer. Dessutom förekommer mer absurda anklagelser som de om fusk i form av motordriva cyklar. Denna anklagelse riktades så sent som förra året mot Ryder Hejsedal och tidigare har Fabian Cansellara anklagats för samma sak. I inget av fallen gick det dock att bevisa att någon batteridriven cykel skulle ha förekommit.

Och kanske spelar det inte någon roll vad som verkligen är sant gällande doping och uppgjorda cykellopp. Anklagelserna i sig är förödande för sporten och frågan är hur länge fans och aktiva står ut med dess usla rykte.

Uppgjorda cykellopp kan avskräcka åskådare från sporten