Lance Armstrong – tidernas störste fuskare

Lance Armstrong skulle kunna vara namnet på en fantastisk idrottsman. Listan på hans meriter är lång och innehåller bland annat hela sju segrar i Tour de France. Lance Armstrong är också mannen som besegrade sin cancer och kom tillbaka till sporten han älskade för att vinna fler titlar. Han engagerade dessutom utanför idrotten och startade en organisation till förmån för cancersjuka, en organisation som med honom som affischnamn snabbt blev en betydande hjälp för cancerpatienter. Ja, Lance Armstrong är utan tvekan världens genom tiderna mest kände cyklist. Men inte för ovanstående prestationer. Nej, Lance Armstrong kommer aldrig någonsin att kunna bli fri från titeln som tidernas största fuskare.

Det är sorgligt när en man som under hela sin karriär envist förnekade doping till slut erkänner. Det blir lite som ett slag i ansiktet på den som vill njuta av sportslig och ärlig idrott. Inte bara hade Lance Armstrong dopat sig en gång, nej han hade varit dopad under större delen av sin karriär. Och under alla segrar i Tour de France. Dessutom hade han offentligt ljugit om det. Erkännandet kom ett år efter att han fråntagits sina titlar och mot sitt nekande stängts av på livstid. Många var vi som fram till dess ville tro honom. Sporten hade behövt att det han sa var sant. Men så kom erkännandet, det var en mörk dag för cykelsporten.

Lance Armstrong skulle ha gjort om samma sak igen

Sedan dess har Lance Armstrong av naturliga skäl hållit sig undan rampljuset. Men i januari i år sa han till tidningen Aftonbladet att han skulle ha dopat sig igen, om året hade varit 1995. Han menar att det på den tiden var så utbrett med dopning att man var chanslös om man inte dopade sig, men hävdade samtidigt att det idag ser ut på ett helt annat sätt. Idag tror jag inte att det behövs, menade han. Och det kan ju åtminstone ses som en liten tröst för alla cykelfantaster där ute.

Lance Armstrong fuskade sig igenom sin karriär