Världens mest prestigefyllda cykellopp

Cykelsportens tre mest prestigefyllda cykellopp är utan tvekan Tour de France, Giro D’Italia och Vuelta a España. Tillsammans går dessa tre cykellopp under namnet Grand Tour. I samtliga tre tävlingar pratar vi om landsvägscykling och etapplopp, det vill säga att det handlar om cykling på landsväg och en tävling som är uppdelad i cirka 20 etapper. Etapperna körs under tre veckor, normalt med två vilodagar i mellan. Att vinna något av dessa cykellopp anses vara det absolut största som en cyklist kan göra under sin karriär. De som lyckats vinna dem allihop är dock lätträknade, det rör sig närmare bestämt bara om 6 stycken, något som skvallrar om hur tuffa dessa cykellopp är. Hittills har faktiskt inte någon lyckats vinna alla loppen under ett och samma år.

Tre cykellopp i världsklass

Allra mest prestigefylld är utan tvekan Tour de France. Tävlingen har körts varje år sedan 1903 (med undantag för världskrigen) och håller på under tre veckor i juli varje år. Det handlar om tjugo etapper på vardera cirka 200 km och detta anses vara de tredje störta idrottsarrangemanget i världen.
Giro D’Italia kommer på en god andra plats när man talar om prestigelopp i cykelvärlden. Loppet är nästan lika gammalt som Tour de France och började köras 1909. Också det har körts varje år sedan dess, självklart med uppehåll under världskrigen. Detta anses vara ett av världens hårdaste cykellopp med anledning av de många och tuffa stigningarna. Loppet avgörs i maj månad.

Sist av dessa tre cykellopp rankas Vuelta a España, vilket på inget sätt betyder att det är en liten eller oviktig tävling. Loppet avgörs i september och är något yngre än sina två storebröder då det började köras 1935. Även detta lopp har körts årligen sedan dess med undantag för under inbördeskriget 1935-39 och under andra världskriget samt under åren 1949-54 då det ställdes in. Idag består loppet av 21 etapper som tillsammans utgör ca 3400 km.

cykellopp i världsklass